معرفی و کاربرد انواع کابل کواکسیال
فهرست مطالب :
- کابل کواکسیال چیست؟
- ساختار کابل کواکسیال
- انواع کابل کواکسیال
- مفهوم علائم مورد استفاده در کابلهای کواکسیال مطابق JIS 3501
- کاربرد کابل کواکسیال
- مزایا و معایب کابل کواکسیال
- مزایای کابل کواکسیال
- معایب کابل کواکسیال
- ورودی کواکسیال چیست؟
- خروجی Coaxial چیست؟
- بهترین کابل کواکسیال
کابل کواکسیال چیست ؟
تاریخچه:
کابل کواکسیال در ابتدا توسط یک مهندس و ریاضیدان به نام الیور هویساید در سال 1880 اختراع شد و بعد از تحقیقات و آزمایشها فراوان در آن زمینه مابین سال 1936 تا 1940 اولین سیستم انتقال کواکسیال توسط شرکت AT & T عرضه گردید در ابتدا در شبکههای اولیه اترنت از کابل کواکسیال Coaxial استفاده میشد که توانایی ساپورت سرعت Mbps 10 دارا می بود.
درواقع کابل کواکسیال یا همان کابل هم محور نوعی کابل رسانا هست که به دلیل اجزا و ساختار کابل، از تداخل و نفوذ سیگنالها جلوگیری میکند.
نام کابل کواکسیال برگرفته شده از کانال فیزیکی است که سیگنال الکتریکی را منتقل میکند. این کانال مشتمل بر رسانه های فلزی است که یکلایه محافظ رسانا از جنس فوم آن را پوشانیده است.
درادامه این مقاله با معرفی و کاربرد انواع کابل کواکسیال با ما همراه باشید، برای مشاوره رایگان راهنمایی و استعلام قیمت با کارشناسان کابل آن تماس بگیرید.
ساختار کابل کواکسیال
ساختار کابل کواکسیال که همچون تصویر ملاحظه میفرمایید ، از یک رسانا با قطرهای مختلف و بسیار منعطف که به صورت ساده و مستقیم قرار گرفته که هادی الکتریکی بوده و عایق بندی شده است.
درواقع این عایق باعث می شود که سیگنال ها در داخل هسته مرکزی کابل محصور بمانند و از گزند تداخل و نویز الکتریکی در سیگنال در امان باشد.
بر روی این عایق یکلایه شبکه بافتهشده بهصورت متقارن از یک رسانا وجود دارد که در اصطلاح شیلد نامیده می شود.
و در نهایت تمام این ساختار درون یک عایق بیرونی که بیشتر از جنس پی وی سی ((PVC هست قرار می گیرد .
به دلیل خاصیت عایقی آن، کابل کواکسیال سیگنالهای آنالوگ را با طیف گستردهای از فرکانسها حمل میکند و به همین خاطر به طور گسترده ای در خطوط اتصال دهنده فرستنده و گیرنده های ارتباطی و اتصالات شبکههای کامپیوتری و توزیع سیگنالهای تلویزیونی کابلی مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد کابل کواکسیال
کابل کواکسیال که بعضاً هم به کابل آنتن نیز معروف است، در ابتدا بهعنوان کابل تلویزیون و برای اتصال تلویزیون و آنتن ماهواره استفاده گردید و کاربرد تجاری و خانگی داشت.
و همچنین بعضاً در اتصالات مخابراتی برای اتصال دفاتر مرکزی به دکلهای تلفنی نزدیک مشتری از آن استفاده میگردید.
با پیشرفت در آزمایشها و ساختار کابل کواکسیال، از آن در کنار مصارف خانگی بهعنوان اتصال رسانه اترنت در انترپرایزها و دیتاسنترها نیز استفاده گردید که بعدها با پیشرفت علم و فنّاوری و ظهور کابلهای جفت به هم تابیده، این نوع کابلها جایگزین کابل کواکسیال شدند.
درادامه این مقاله با معرفی و کاربرد انواع کابل کواکسیال با ما همراه باشید، برای مشاوره رایگان راهنمایی و استعلام قیمت با کارشناسان کابل آن تماس بگیرید.
کابل کواکسیال به همراه ریپیترها می توانند اطلاعاتی که شامل تصویر، صدا و داده است را در فواصل طولانی منتقل کنند و به طور کلی با توجه به هزینهٔ مقرون به صرفه انتهایی این نوع کابل ، کابل کواکسیال بهترین گزینه برای انتقال امواج از سندر به رسیور است.
کاربرد کابل کواکسیال در اتصالات و تجهیزات ارتباطی ازجمله تجهیزات نظامی، پزشکی، اتومبیل، هواپیما و… و دیشهای ماهوارهایی و گیرندههای رادیو و تلویزیون و… است.
کابل کواکسیال انواع مختلفی دارد:
انواع کابل کواکسیال :
کابل هارد لاینHard-line coaxial cable
سیم مسی بهصورت کانال گردی است که محافظی از ترکیب فلزاتی مانند مس و آلومینیوم آن را پوشانده است. کاربرد این نوع کابل آنتن برای اتصال ترانسمیتور به آنتن است.
درادامه این مقاله با معرفی و کاربرد انواع کابل کواکسیال با ما همراه باشید، برای مشاوره رایگان راهنمایی و استعلام قیمت با کارشناسان کابل آن تماس بگیرید.
کابل هارد لاین Hard-line coaxial cable
کابل تریاکسیال Triaxial cable
این نوع کابل کواکسیال لایه محافظ سوم دارند که از سیگنال انتقالی محافظت کند. کاربرد اصلی ان در ویدئو است.
کابل تریاکسیال Triaxial cable
کابل ریجید لاین Rigid-line coaxial cable
این نوع کابل از دو کانال مسی تشکیل شده که به عنوان لوله غیرقابل تاشو عمل میکنند. این لاینها برای مصارف داخلی و بین ترانسمیتورهای قوی فرکانس رادیویی استفاده می شوند.
کابل ریجید لاین Rigid-line coaxial cable
کابل Radiating cable
کاربرد این کابل در تونل های زیرزمینی ، تجهیزات نظامی و آسانسور است.
کابل Radiating cable تقریباً شبیه به کابل هارد لاین است اما طول موج فرکانس رادیویی در آنها متفاوت است.
کابل Radiating cable
کابل های کواکسیال بیشتر در رنگ های سفید و مشکی و قهوهای هستند.
تفاوت اصلی کابل RG
انواع مختلفی از کابلهای کواکسیال داریم که تفاوت آنها در اندازه و امپدانس آن ها است.
در واقع این اندازه و تعیین سایز قطر هسته و کابل است و با عدد RG یا Radio Guide سنجیده می شوند.
هرچقدر این عدد بزرگ تر باشد ، یعنی هسته هادی مرکزی باریک تر می شود و برای انتقال داده تا فواصل 500 متر کاربرد دارد.
بدین ترتیب می توان این نوع کابل ها را به دو دستهٔ کلی،Thinet و Thicknet تقسیم بندی کرد که به ترتیب مسافتی حدوداً تا 200 و 500 متر را پشتیبانی می کند.
مطابق استاندارد:
JIS 3501 برای فرکانس های رادیویی 50 و 75 اهم
JIS 3502 برای گیرنده های تلویزیون و ماهواره
مفهوم علائم مورد استفاده در کابلهای کواکسیال مطابق JIS 3501 :
عدد اول: قطر متوسط عایق
عدد دوم: جنس عایق پلی اتیلن جامد
😀 کابل با امپدانس مشخصه 50 اهم
:C کابل با امپدانس مشخصه 75 اهم
: V بافت روی عایق یکلایه
: W بافت روی عایق دولایه
: S کابل با هادی داخلی استرند شده (7 رشته)
: CS کابل با هادی داخلی فولاد
کاربرد کابل کواکسیال
برخی از رایج ترین و پر مصرف ترین این نوع کابل های RG شامل RG6،RG11 و RG59 است.
از کابلهای RG59 بیشتر در صنعت دوربین مداربسته و انتقال تی وی استفاده و از RG6 در مودم های کابلی و تلویزیون های ماهواره ایی و به طور کلی در سخت افزارهای فرکانس و پهنای باند بالاتر و بیش از 50 گیگاهرتز مورد استفاده قرار می گیرد ، نمونه هایی از انواع کابل کواکسیال در تصویر قابل مشاهده است.
البته انواع کابل دیگر از این نوع کابل نیز در بازار موجود است که دارای استاندارد نمی باشند و در بعضی از کشورهای جهان دوم و سوم مورد استفاده قرار میگیرند، همچون کابل RG59 ترکیبی (RG59+2pc) که در کشور ما نیز در سایز ها و کیفیت های مختلف تولید و مصرف می شوند
در کنار این نوع کابل ترکیبی نوع دیگری از کابل های ترکیبی موجود است که در کنار کابل RG کابل فرمان رو هم در یک غلاف کابل با خود حمل میکنند که در این موارد کابلهای RG که دارای دو فویل و بیش از یک شیلد را دارا می باشند را توصیه می کنیم تا از ایجاد نویز و تداخل الکتریکی جلوگیری کنند.
امپدانس
یعنی مقاومت سیم در برابر جریان الکتریکی ، به بیان ساده تر مقدار مقاومتی که با ایجاد اختلاف پتانسیل در مقابل جریان الکتریکی به وجود می آید آمپدانس می گویند.
امپدانس طبق قانون اهم برابر است با نسبت ولتاژ به جریان که با نماد Z نمایش داده میشود.
امپدانس در بیشتر کابلهای کواکسیال برابر است با تقریباً 50 الی 93 اهم که در رایج ترین آن ها که کابل RG59 هست برابر است با 75 اهم.
افت سیگنال یا اثر میرایی:
به افت و کاهش قدرت سیگنال هنگام عبور از سیم Attenuation میرایی یا افت سیگنال گفته می شود.
با توجه به وجود رابطه معکوس در طول مسافت و افت ولتاژ و سیگنال، هر چقدر قطر سیم و کابل بیشتر باشد در مسافت های بالاتر کمتر دچار افت قدرت سیگنال شده است
و در صورت افت سیگنال به وسیله دیوایس هایی ازجمله ریپیترها و آمپیلی فایرها سیگنال را تقویت میکنیم تا اثر میرایی رفع شود.
که با واحد db یا دسی بل اندازه گیری می شود هرچه افت سیگنال کمتر باشد در واقع کارایی و ثبات انتقال دیتا در بستر سیم و کابل بیشتر و بهتر خواهد بود.
لینک های مفید :
ویکی پدیا | science direct | Youtube | aparat
مولف: امید صمدی